Publicerad 14 december 2023

Brister i arbetsmarknadspolitiken och behovet av ett välfungerande aktivitetskrav

Från bidrag till jobb – underlag till regeringens aktivitetskravsreform – del 1.

SKR har genomfört en årlig enkät för att belysa Arbetsförmedlingens lokala arbete och samarbetet med kommuner sedan 2019. Årets undersökning visar på fortsatta utvecklingsbehov. Vi lägger flera förslag för att förändra denna bild till det bättre.

Kommunsektorns bidrag till arbetsmarknadspolitiken behöver erkännas och förstärkas. Riksdagen har tydliggjort de juridiska förutsättningarna för Arbetsförmedlingen att ge kommunerna ersättning för insatser inom arbetsmarknadspolitiken. Detta har dock inte förverkligats och Arbetsförmedlingen bedömer att de inte kan göra det med hänvisning till gällande regelverk och tecknade leverantörsavtal.

Samtidigt öppnas nya möjligheter. Med regeringens kommande initiativ om krav på aktivitet för individer med ekonomiskt bistånd får kommunerna ett uppdrag att aktivera arbetslösa bidragstagare. Med det ges kommunerna ett obligatoriskt uppdrag att stödja individer från bidrag till jobb. Uppdraget behöver utformas så att det möjliggör framgångsrika arbetssätt som identifierats i forskning och lokal praktik.

Regeringen har nu en historisk chans att skapa ett lokalt samlat arbete för fler i jobb, färre i bidrag och nyttja en tillräckligt bred palett av insatser för att möta kompetensförsörjningsbehoven framåt. Nu är det upp till den nationella politiken att förverkliga en bra samlad politik som också når de långtidsarbetslösa.

Denna rapport är den första i en serie av underlag som vi har valt att kalla Från bidrag till jobb – underlag till regeringens aktivitetskravsreform. Kommunsektorn vill bidra till lösningar för arbetslinjen och att fler går från bidrag till jobb – ta vår hand!

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.
.