Publicerad 28 maj 2024
Nyhet

Utökat strejkvarsel slår mot vården

Vårdförbundet utökade strejkvarsel kommer att slå direkt och snabbt mot stora grupper av patienter. Förhandlingarna om ett nytt avtal måste framåt för att få stopp på konflikten.

Ulf Olsson

Ulf Olsson

Vårdförbundet utökar sitt strejkvarsel. Ytterligare 1 900 anställda i Region Värmland och Region Västmanland samt fler medarbetare på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset tas ut i strejk den 11 juni, om parterna inte nått fram till ett nytt avtal. Om Vårdförbundets båda strejkvarsel träder i kraft kommer konflikten omfatta 72 000 medarbetare i samtliga 21 regioner, fyra stora vårdbolag i Stockholm och 29 av landets större kommuner.

− Vi och Vårdförbundet behöver snabbt hitta en väg framåt i förhandlingarna. Ingen vinner på en strejk i vården, allra minst svårt sjuka patienter och äldre. Det är allvarligt att Vårdförbundet väljer att utöka strejkvarslet och konflikten, säger Ulf Olsson, ordförande förhandlingsdelegationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobonas föreningsstyrelse.

− Det nya strejkvarslet får stora negativa konsekvenser för svensk hälso- och sjukvård. Redan det första strejkvarslet bedöms innebära fara för liv och hälsa, eftersom det kommer att slå direkt mot stora grupper av patienter, exempelvis cancerpatienter och personer med akuta tillstånd, säger Sten Nordin, vice ordförande förhandlingsdelegationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobonas föreningsstyrelse.

Regionerna tvingas nu att kraftigt dra ned på verksamheten under sommaren. Det innebär bland annat att medarbetares semestrar kommer att behöva dras in. Det är olyckligt, men samtidigt nödvändigt för att undvika längre vårdköer, längre vårdtider och risk för vårdskador, liv och hälsa.

Läs vidare

Sakkunnig

Jeanette Hedberg
Förhandlingschef

Pressjour

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.