- Startsida
- SKHI
- Utbildning
- Lär dig läsa frakturstil, övningar
Lär dig läsa frakturstil, övningar
Frakturstilen, även kallad för tysk stil, är framtagen som ett stöd för tolkning av äldre dokument. Det vänder sig till studenter och forskare inom de historiska disciplinerna, men kan även användas av privatforskare, hembygds- och släktforskare eller andra intresserade av äldre handskrivna dokument.
Kort om verktyget frakturstilen
Verktyget är utvecklat och framtaget av Stads- och kommunhistoriska institutet genom Mats Berglund. Frakturstilen visar på olika skrivningar och erbjuder exempel för att träna ditt öga.
Den största delen av handskrivet arkivmaterial i Sverige är skriven i frakturstil. För alla som inte är vana vid att läsa fraktur finns det i synnerhet två problem att hantera. För det första fanns det under de senaste 500 åren inte några tydliga normer för hur bokstäver ska skrivas (kalligrafi). Skrivarens personlighet påverkar därför långtgående hur bokstäverna och hela ord ser ut. För det andra fanns det fram till 1800-talet inte någon enhetlig ortografi. Det kan till en början därför verkar rätt så svårt att läsa gamla handskrifter.
Det är dock möjligt att träna sitt öga och lära sig det som till en början kanske verkar omöjligt. Allt som krävs är lite tålamod och ett antal enkla regler.
- Börja med en text, där handstilen är tämligen regelbundet och där skrivaren skriver fullständiga meningar. Mycket blir begripligt utifrån sitt sammanhang. Enskilda ord och namn följer efter.
- Bit inte fast dig vid ett svårt ord. Hoppa över det – ögat kommer att vänja sig.
- Läs till en början inte längre än en timme. Läsningen är hårt arbete både för ditt öga och hjärna. Ta ledigt efter en timme, kom tillbaka nästa dag, en timme till. Från och med tredje dagen blir det mycket enklare.
- Försök förstå vissa enskilda bokstäver som skiljer åt sig mycket beroende på skrivaren. Kan du läsa dem är resten betydligt enklare. Det gäller i synnerhet bokstäverna a, d, f, h, r, s, t.
Övningarna i verktyget
- Sidan om övningar innehåller tolv övningar med totalt 25 moment. Under resultat får du direkt en återkoppling om du har tolkat skriften rätt eller inte.
- Alla exempel och texter som används i verktyget är hämtade från historiska handlingar från 1500-1700 talet.
- Tips på litteratur om paleografi finner du nedan.
Paleografin historia och skrivkonstens utveckling
Tips på litteratur om Paleografi
Nationalencyklopedin uppslagsord: ”paleografi”
- Axel Nelson: Alfabetets ursprung och den västerländska skriftens historia till boktryckarkonstens framträdande, 1947
- Lars Svensson: Nordisk paleografi, 1974
- R. Swedlund & O. Svenonius: Svenska skriftprov 1464-1828. Texter och tolkningar, 1948 (inledningen)
- Sam Jansson: ”Svensk paleografi” i Nordisk Kultur 28, 1944-54
- Sam Jansson: Latinska alfabetets utveckling i medeltida svensk brevskrift. De enskilda bokstävernas historia, 1954
- Frans Blatt: Alfabetets historia, 1945.
- Henrik Anderö, Elisabeth Thorsell: Läsebok för släktforskare : lär dig tyda och läsa gammal handstil. 2004.
- Ulf Berggren, Elisabeth Thorsell: Vad står det? 2017.
Informationsansvarig
-
Heiko Droste
Professor