3 oktober 2023 kl. 13.00-15.00

Stadsplanering och levd stadsmiljö

Du är välkommen till ett forskarseminarium om stadsplanering och levd stadsmiljö. Dagens föreläsare är Lars Marcus och Mats Franzén.

Innehåll

Städernas stenar

Lars Marcus presenterar sin bok Städernas stenar. Boken behandlar hur städers byggda form bildar ett system av samband som sätter ramarna för var vi rör oss och möts, vilka beteenden och sociala band som förstärks. Utgångspunkten är att sätten som vi använder stadsbyggandets teknologi har därför en avgörande betydelse för det mesta i våra moderna samhällen.

Gubbängen

Mats Franzén presentar sitt projekt om kollektiva minnen hos de som växte upp i Gubbängen, Stockholm, under efterkrigstiden. Gubbängen var en tidig tunnelbaneförort och ett arbetarklassområde och Franzén undersöker hur generationen som växte upp i ett på många sätt nytt samhälle upplevde området och tiden. Efter de båda presentationerna följer ett samtal mellan Lars Marcus och Mats Franzén.

Målgrupp

Forskare, förtroendevalda och tjänstepersoner i kommuner och regioner och andra personer som ägnar sig åt lokalhistorisk forskning.

Medverkande

  • Lars Marcus, professor i urbanmorfologi, Chalmers tekniska högskola
  • Mats Franzén, professor i sociologi vid Uppsala universitet, Uppsala universitet
Kontakta SKHI

Informationsansvarig

  • Heiko Droste
    Professor