24 oktober 2024 till 25 oktober 2024 kl. 12.00-12.00
Städerna i avindustrialiseringens Sverige, från 1970-talet till idag
En workshop arrangerad av Institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet, Stads- och kommunhistoriska institutet vid Stockholms universitet samt Textilmuseet.
Innehåll
Syftet med symposiet är att undersöka de svenska industristädernas moderna historia från och med 1970-talet. Stadens funktioner, infrastruktur och bebyggelse behövde anpassas till ett läge där industrin försvunnit. Sociokulturella konflikter och segregation tilltog, demografiska förändringar fick stor betydelse.
- Hur kan denna förändring beskrivas för enskilda städer?
- Vilken roll spelar industristädernas kulturarv och den bevarande kulturmiljön som en del av dessa förändringar?"
"1970-talets kriser och sammanbrottet av den klassiska industriella infrastrukturen med varvskriser och tekokriser förändrade villkoren för de svenska städerna i grunden. Samhället gick in i det som brukar beskrivas som den tredje industriella omdaningen. Arbetsmarknaden domineras sedan dess av tjänsteyrken, medan den kvarvarande industrin är mera specialiserad och kunskapsintensiv.
Avindustrialiseringen drabbade många samhällen hårt, med utflyttning och arbetslöshet som följd. Även i fysisk mening omdanades många orter kraftigt, när behovet av fabrikslokaler och tillhörande infrastruktur minskade eller tomma bostadshus revs.
Samtidigt slutfördes miljonprogrammet, ett projekt som skulle bygga bort bostadsbristen och ge samhället moderna bostäder. Det lyfts ofta fram i negativa termer rörande exempelvis bostadssegregation eller andefattig arkitektur.
Avindustrialiseringen medförde nya behov för städerna, till exempel att hitta nya arbetsmöjligheter i den egna orten eller på pendlingsavstånd. Den tidigare snabba urbaniseringen fortsatte, men fick mer karaktär av en omfördelning mellan krympande och växande städer. Industrialiseringens urbana norm ifrågasattes dock bara tillfälligt under den så kallade gröna vågen.
Målgrupp
Forskare, förtroendevalda och tjänstepersoner i kommuner och regioner och andra personer som ägnar sig åt lokalhistorisk forskning.
Program torsdag 24 oktober
12:00 Samling
I entrén till Textile Fashion Center och Textilmuseet.
12:15 Lunch (The Company)
13:15 Välkommen
13:30 Heiko Droste & Johannes Daun ”Om avindustrialiseringen och den tredje urbana transitionen”
14.00 Åsa Melin & Stefan Backius: ”Avindustrialisering och kommunsammanslagning: förändringsprocesser i bruksorter ”
14:45 Fikapaus
15:00 David Ludvigsson: ”Idrottsföreningen LBK Gottfridsberg i välfärdssamhällets tid”
15:45 Sofie Lindeberg: ”Hantverk, industri och kulturarv i ett lokalt perspektiv: Om kulturarvsskapande processer för Tranås pälsbransch, 1970–2022”
17:30 Middag
Program fredag 25 oktober
09.00 Lars Nyström & Erik Hallberg: ”Revolt på fabriken! Den vilda strejken på Saab-Scania i Trollhättan och 1970-talets svenska industristad”
09.45 Fikapaus
10:00 Karl Vesterberg: ”Stadshistoria i det postindustriella samhället: Är ’stadshistoria’ relevant under 2000-talet?”
10:45 Christer Ahlberger: ”Stadens ’återkomst’ och den tredje urbana transitionen”
11:30 Sammanfattning och diskussion. Hur ser den ”avindustrialiserade” staden ut idag och hur ser framtiden ut?
12:00 Lunch på The Company
Därefter får du möjlighet att se Textilmuseets utställningar. Välkomma
Vid frågor om program
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Heiko Droste
Professor
-
Hannes Rolf
Forskarassistent